,

Ongeval tijdens werk

Bedrijfsongeval

Als uw werknemer door of tijdens het werk gewond raakt, heet dat een ‘bedrijfsongeval’. Vaak bent u als werkgever daarvoor aansprakelijk.


Zorgplicht werkgever

Dat komt omdat u als werkgever een zorgplicht heeft. Die zorgplicht betekent dat u er alles aan moet doen om uw werknemer veilig te laten werken. Er zijn heel veel regels over veilig werken. Denk bijvoorbeeld aan de Arbeidsomstandighedenwet (de Arbowet). De werkgever moet zorgen voor een veilige werkplek en een veilige werkomgeving. Dat gaat over lichamelijke veiligheid, maar ook over een pest-vrije werkomgeving.

Ongevallen op het werk gebeuren heel vaak. Denk aan ongevallen in de bouw, in de haven,  in het vrachtverkeer. Maar ook bij een kantoorbaan komen er veel ongelukken voor.


Melding bij de Inspectie SZW

Volgens de Arbowet moet de werkgever een arbeidsongeval onder bepaalde omstandigheden melden bij de Inspectie van SZW. Als de werknemer opgenomen wordt in een ziekenhuis of blijvend letsel heeft, dan moet er in ieder geval melding plaatsvinden. Sommige bedrijven kennen ook de plicht tot melden als een werknemer met een ambulance naar het ziekenhuis is gebracht. Als een werkgever in strijd met de regels geen melding bij de inspectie doet, dan kan hij hoge boetes krijgen.


Fout van een collega

De werkgever kan ook aansprakelijk zijn als de werknemer letsel oploopt door een fout van een collega. De werknemer hoeft die collega niet zelf aan te spreken, maar kan zijn werkgever aanspreken voor zijn schade.


Wat moet de werknemer bewijzen?

De werknemer moet bewijzen dat hij tijdens het werk een ongeval heeft gehad. Als dat vast staat, moet de werkgever daarna bewijzen dat hij er alles aan gedaan heeft om voor een veilige werkplek te zorgen.

De werkgever kan alleen aan aansprakelijkheid ontkomen als de werknemer iets opzettelijk (of bewust roekeloos) heeft gedaan. Maar dát neemt een rechter niet snel aan. De werkgever kan de werknemer geen ‘eigen schuld’ tegenwerpen.


Loonschade-vergoeding

Als uw werknemer een ongeval tijdens werktijd overkomt, bent u als werkgever in de meeste gevallen aansprakelijk. U kunt dan geen loonschade verhalen. Om dit te kunnen doen, moet namelijk een ander dan de werkgever, de zieke werknemer of een collega van hem aansprakelijk zijn voor de ziekte van de werknemer. De werkgever kan de loonschade niet op (de verzekering van) de werkgever zelf, de werknemer of zijn collega verhalen.

Soms is naast de werkgever een andere partij aansprakelijk. Bijvoorbeeld de eigenaar van het terrein waar de werknemer zijn werk uitvoerde of een andere partij die bij het ongeval betrokken was. U kunt dan mogelijk wél loonschade verhalen. Ook als er sprake is van een bedrijfsongeval, is het dus goed de mogelijkheid van loonschadeverhaal te onderzoeken.


Meer weten?

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Hieronder ziet u waar u meer informatie kunt vinden.

Heeft u hierover vragen? Dan kunt u ons altijd bellen op 0172- 42 70 75. Of stuur een bericht via onze contactpagina.

Wij staan u graag te woord of helpen u verder. Wij zijn op werkdagen van 8.30 uur tot 17.30 uur bereikbaar en voor dringende vragen en nieuwe zaken ook tot 20.00 uur. U kunt uw vraag ook altijd mailen naar info@loonschade.nl.

Heeft u recht op schadevergoeding?

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor loonschade?

Neem contact op

Ons team

Jurien Minderhout

Jurist loonschade en letselschade

0172- 42 70 73

Annemarie van der Neut

Loonschadebehandelaar

0172 - 42 70 75

Corine Dool

Loonschade expert

0172 - 42 70 75

Karin Nijman

Advocaat-partner

0172-427071

Jeroen Thiele

Advocaat-partner

0172 49 43 45

Guus Berntsen

Adviseur en expert loonschade

0172 49 43 45

Tips en tools

Loonschade check

Heeft u recht op vergoeding van loon- en andere kosten door afwezigheid van uw personeel? Doe de loonschade-check.

Doe de check arrow_forward
Cursus loonschade

Karin Nijman-Weninger is een geaccrediteerde docent. Hier leest u meer over een (gratis) cursus loonschade.

Cursus loonschade aanvragen arrow_forward
Zaak aanmelden

Meld hier uw zaak aan. U kunt natuurlijk ook bellen of mailen: 0172 42 41 72 info@berntsenmulder.nl

Zaak aanmelden arrow_forward