'Recht op vergoeding wanneer werknemer is mishandeld.'

Lidewij Calis, advocaat letselschade

Geweld

Uw werknemer raakt betrokken bij een vechtpartij of wordt aangevallen. Als uw werknemer hierbij letsel oploopt, valt zo’n voorval onder de categorie ‘mishandeling’.


Wanneer schadevergoeding?

Uw werknemer heeft recht op een schadevergoeding als iemand anders verantwoordelijk is voor het letsel. Bij een mishandeling is de dader aansprakelijk. Ook een werkgever kan zijn loonschade op de dader verhalen.


Voeging benadeelde partij

Als de dader (dan nog verdachte) voor de strafrechter moet verschijnen, kan uw werknemer een zogenaamde ‘vordering benadeelde partij’ indienen. De werknemer vraagt dan aan de strafrechter de dader te veroordelen tot het betalen van een schadevergoeding. De ‘vordering benadeelde partij’ moet worden ingediend met een speciaal ‘voegingsformulier’.
Als de strafrechter de vordering toewijst, dan zal de Staat via het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) voor uw werknemer de schadevergoeding gaan innen bij de dader.


Schadefonds

Ook kan uw werknemer  voor een geweldzaak een schadevergoeding vragen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven.
Er moet dan sprake zijn van ernstig geestelijk of lichamelijk letsel als gevolg van dat geweldsmisdrijf. De aanmelding bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven moet binnen 10 jaar na het geweldsmisdrijf gebeuren.
Meer informatie is te vinden op schadefonds.nl.


Overval of inbraak

Als werkgever kun u niet bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven aankloppen. Ook is het moeilijk om u als werkgever in het strafproces te voegen als benadeelde partij. De vordering van een benadeelde partij moet het strafproces namelijk ‘niet onevenredig belasten’. Kort gezegd komt dit erop neer dat de strafrechter snel moet kunnen zien wat de schade is. Een loonschadeberekening is voor de strafrechter vaak een onevenredige belasting van het strafproces. Vaak wijst de strafrechter een loonschadevergoeding dan ook af.

Wanneer u als werkgever zelf direct slachtoffer bent geworden van het geweld, kunt u zich wél als benadeelde partij in het strafproces voegen. Bijvoorbeeld als uw vestiging is overvallen en één van uw werknemers daardoor arbeidsongeschikt is geworden. De dader heeft dan een onrechtmatige daad tegen de werkgever zelf gepleegd. Op grond daarvan kan de werkgever de dader rechtstreeks aanspreken. De vordering is dan niet meer begrensd door het ‘civiel plafond’. Dit betekent dat u ook bijvoorbeeld de kosten van vervangend personeel op de dader kunt verhalen.

In zulke gevallen adviseren wij werkgevers de duidelijke kosten, zoals de kosten waarvoor een factuur is, in het strafproces in te dienen. U kunt dan denken aan de facturen van het uitzendbureau voor de vervangende arbeidskrachten en de facturen van de bedrijfsarts. Zo wordt het strafproces zo min mogelijk ‘onevenredig belast’.


Vak apart

Het verhalen van kosten in een strafproces is een vak apart. Een werkgever moet namelijk niet alleen de facturen indienen, maar ook het verband tussen de kosten en het incident aantonen. Daarvoor is kennis van het strafrecht en de procedure bij de strafrechter onmisbaar.

Lidewij Calis is als letselschadeadvocaat bij ons kantoor werkzaam, maar heeft ook 15 jaar (proces)ervaring als strafrechtadvocaat. Zij heeft de kennis en ervaring om u te helpen u als werkgever in het strafproces te voegen. Ook kan zij uw werknemer helpen met het verhalen van zijn schade. Neemt u bij vragen of voor meer informatie gerust contact met haar op.


Schade verhalen op dader zelf

In de gevallen waarin voeging niet mogelijk is, kunt u de dader aanspreken voor de loonschade. Deze dader zal dan vaak zelf moeten opdraaien voor de schade, omdat zijn eventuele verzekering geen dekking biedt voor schade die met opzet veroorzaakt is. Dit kan voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld als de dader niet het geld heeft om de schadevergoeding te betalen. Soms is het dan nodig een civiele procedure voor de rechter te starten.

Wij kunnen u tegen een speciaal tarief  hierin bijstaan. Neem voor meer informatie contact met ons op.


Meer weten?

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Hieronder ziet u waar u meer informatie kunt vinden.

Heeft u hierover vragen? Dan kunt u ons altijd bellen op 0172- 42 70 75. Of stuur een bericht via onze contactpagina.

Wij staan u graag te woord of helpen u verder. Wij zijn op werkdagen van 8.30 uur tot 17.30 uur bereikbaar en voor dringende vragen en nieuwe zaken ook tot 20.00 uur. U kunt uw vraag ook altijd mailen naar info@loonschade.nl.

Cursus loonschade

Wilt u een cursus loonschade aanvragen?

Klik hier>>

Ons team

Jurien Minderhout

Jurist loonschade en letselschade

0172- 42 70 73

Annemarie van der Neut

Loonschadebehandelaar

0172 - 42 70 75

Corine Dool

Loonschade expert

0172 - 42 70 75

Karin Nijman

Advocaat-partner

0172-427071

Jeroen Thiele

Advocaat-partner

0172 49 43 45

Guus Berntsen

Adviseur en expert loonschade

0172 49 43 45

Tips en tools

Loonschade check

Heeft u recht op vergoeding van loon- en andere kosten door afwezigheid van uw personeel? Doe de loonschade-check.

Doe de check arrow_forward
Cursus loonschade

Karin Nijman-Weninger is een geaccrediteerde docent. Hier leest u meer over een (gratis) cursus loonschade.

Cursus loonschade aanvragen arrow_forward
Zaak aanmelden

Meld hier uw zaak aan. U kunt natuurlijk ook bellen of mailen: 0172 42 41 72 info@berntsenmulder.nl

Zaak aanmelden arrow_forward